TURIZAM

Vodenica kao turistička atrakcija

vodenicaDravska vodenica, posljednja, jedinstveni je objekt hrvatske obrtničke i arhitektonske tradicije koji se već desetljećima nalazi pokraj nogometnog igrališta u Sopju. Bila je i mlin na vodu, a sagrađena je 1901. godine i buldožerima dovezena u Sopje.

Dravska vodenica, posljednja, jedinstveni je objekt hrvatske obrtničke i arhitektonske tradicije koji se već desetljećima nalazi pokraj nogometnog igrališta u Sopju. Bila je i mlin na vodu, a sagrađena je 1901. godine i buldožerima dovezena u Sopje.

Saborski zastupnik Josip Đakić i župan Virovitičko – podravske županije, Tomislav Tolušić, u prigodi Dana općine Sopje, obišli su i dravsku vodenicu koja se nalazi u središtu sela kod nogometnog igrališta.

Dravska vodenica, posljednja, jedinstveni je objekt hrvatske obrtničke i arhitektonske tradicije koji se već desetljećima nalazi pokraj nogometnog igrališta u Sopju. Bila je i mlin na vodu, a sagrađena je 1901. godine. Prije 36 godina (1972. godine) vodenica je buldožerima dopremljena u Sopje, gdje je potom radila kao mlin na suhom.

Obišavši navedenu lokaciju, župan Virovitičko – podravske županije Tomislav Tolušić je kazao:
“Virovitičko – podravska županija će pripomoći u obnavljaju dravske vodenice u Sopju. Želja nam je da ona zaživi kao značajna turistička atrakcija ovog kraja, što ona uostalom i jest, ali je tokom svih ovih godina, zbog utjecaja vremena, poprilično stradala. Vjerujem da će i Ministarstvo kulture i Ministarstvo turizma prepoznati njezinu kulturnu i turističku vrijednost, te pripomoći njenu obnovu.

Osim toga, visoki dužnosnici, nazočili su i svetoj misi u crkvi sv. Marije Magdalene iz 18. stoljeća koja se nalazi u Sopju.